Det har lanserats en sökmotor vid namn Kiddle som är anpassad för barn, som är ’powered by google’. Vad man gjort är att ta bort så vissa sökord (sex, våld, och liknande) inte går att söka på, men även att sökresultaten på godkända ord visar pedagogiska och säkra länkar högst upp genom handplockade siter.

Den här bilden beskriver hur dom rankar sökresultat och i vilken ordning det visas. Men i princip så är de 1-3 första resultaten handplockade länkar av Kiddle medarbetare, dessa sidor är specifikt riktade mot barn vad gäller innehåller och att de ska vara lättlästa.

Resultaten 4-7 är säkra, pålitliga hemsidor som kanske inte specifikt är riktade mot just barn, men har ändå ett innehåll som är lättförståeligt och enkelt för barn att förstå. Även dessa är handplockade av Kiddle.

Från sökresultat #8 och framåt så är det inte handplockat längre, men ändå sidor som passerat Google ”safesearch” filter och bör (men inte nödvändigtvis är) vara lämpliga för barn, men som mycket väl kan vara skrivet på mer ett vuxet språk.

kiddle

När man söker på blockerade ord får man upp följande text istället.

naked

Det har varit lite kontroverser när Kiddle lanserades (sökord som gay, lesbian m.m var blockat då man påstod inte kunna garantera innehållet i sökresultaten), men det mesta tycker jag man har lyckats ta tag i och jag kan absolut rekommendera Kiddle istället för Google för barn i vissa åldrar (vilka åldrar är upp till föräldrarna själva).

Prova på och se vad ni tycker själva.