92016Jan

Addons & tillägg till webbläsaren för ökad säkerhet

Vad är ett browser addon & tillägg?
Addon & tillägg är samma sak bara att det heter olika beroende på språket på din webbläsare. Det är ett litet program som installeras i din browser (Chrome eller Firefox), när det väl är installerat är det ingenting mer du behöver göra utan det gör sina funktioner i bakgrunden utan att störa dig alls.

Varför du ska använda rätt addons/tillägg till din webbläsare:
Tyvärr finns det mycket hot som virus, ransomware, kortstölder, identitetskapningar och mycket mer på internet vilket är lätt att åka dit på om man inte tänker sig för. Men genom att använda dessa tilllägg till webbläsaren så stoppar den oerhört mycket farligheter, och framförallt med tanke på att det går så fort att installera dessa så är det absolut ett måste.

Hur installerar man ett addon/tillägg?
Det är otroligt enkelt, du klickar bara på någon länk här längre ned på sidan, för respektive webbläsare och sen på "add to chrome" eller "lägg till" som på bilden här nedanför, sen är det klart.

Det tar inte mer än ett par sekunder från att du klickar tills det är installerat och klart.

Chrome:
addtochrome

Firefox:
addtofirefox

 • HTTPS Everywhere
  Vad gör det?
  Det gör att du automatiskt använder hemsidans krypterade (https://www.exempel.se) alternativ istället för den okrypterade (http://www.exempel.se) där all information skickas i klartext.
  Skillnaden är att med det osäkra alternativet (http) så kan all information mellan dig och hemsidan avlyssnas och personuppgifter och mycket annat kan med lätthet snappas upp. 

Var finns det?
Chrome: https://chrome.google.com/webstore/detail/https-everywhere/gcbommkclmclpchllfjekcdonpmejbdp
Firefox: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/https-everywhere/

Hur viktigt är detta tillägg?
Absolut 10/10 om man skulle betygsätta det, utan tvekan ett av dom som du bör installera direkt.

 • Adblock
  Vad gör det?
  Det som hörs i namnet och som är den stora poängen för många är att den stoppar (nästan) alla annonser på tex youtube, facebook, med mera. Videos på youtube börjar inte längre med en annons, nyhetstidningar och andra hemsidor är inte längre fulla av annonser. Väldigt skönt!

Men framförallt (och varför det är med på denna lista) är att annonser av detta slag är ett väldigt vanligt sätt att sprida virus och andra farligheter, därför genom att blockera dessa annonser har du direkt skyddat dig mot att du råkar klicka på en annons som ser normal ut men som gör att du blir infekterad med något skräp. 

Var finns det?
Chrome: https://chrome.google.com/webstore/detail/adblock/gighmmpiobklfepjocnamgkkbiglidom?hl=en
Firefox: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/adblock-plus/

Hur viktigt är detta tillägg?
Även detta får 10/10, framförallt för den ökade säkerheten som det innebär men det är även skönt att slippa alla annonser.

 • uBlock Origin

  Vad gör det?
  Detta är mer än en adblocker, den använder sig av flertalet olika filter för att se om datan som laddas kan vara skadlig eller kommer från en plats på internet som är känt för att sprid virus/malware och annat. Trots detta väldigt snål med cpu-kraft, så den kräver inte alls mycket.

Finns möjlighet att whitelista (dvs stänga av funktionen helt) en specific hemsida som tex www.facebook.com eller liknande, då är uBlock fortfarande permanent aktiv överallt förutom just den hemsidan du valt.

Vid installation så är följande listor automatiskt aktiverade, men sen kan man även aktivera ännu fler listor för att vara ännu säkrare. (dessa är inte aktiverade som default pga det drar något mer cpu-kraft så användaren själv får välja detta).

- EasyList
- Peter Lowe’s Ad server list
- EasyPrivacy
- Malware domains

Var finns det?
Chrome: https://chrome.google.com/webstore/detail/ublock-origin/cjpalhdlnbpafiamejdnhcphjbkeiagm?hl=en
Firefox: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/ublock-origin/

Hur viktigt är detta tillägg?
Har du dom två första tilläggen installerade är mycket mark vunnen, så detta är inte obligatoriskt även om jag absolut föreslår att du installerar det direkt. Jag använder defintivt inte min egen browser utan uBlock.